Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond prostřednictvím značek kvality Klasa, Regionální potravina, biolist, biozebra, Chráněné zeměpisné označení (CHZO), Chráněné označení původu (CHZP) a Zaručená tradiční specialita (ZTS) seznamuje veřejnost s kvalitní a lokální potravinářskou produkcí.
Hlavní součástí podpory kvalitních potravin ze strany Státního zemědělského intervenčního fondu je edukace spotřebitelů v otázkách kvality potravin, pořádání akcí na podporu prodeje oceněných produktů, včetně propagačních kampaní a spolupráce při prezentaci na domácích či zahraničních výstavách a veletrzích. Fond je také administrátorem značek kvality Klasa a Regionální potravina.
Výrobky označené výše uvedenými logy kvality podléhají pravidelným kontrolám dodržování specifikací. Tyto kontroly provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. Výsledky inspekcí stabilně potvrzují nejvyšší jakost tuzemských potravin, které nesou označení KLASA a Regionální potravina.
Jak poznat kvalitní potraviny učí spotřebitele web akademiekvality.cz/
Národní značka kvality KLASA byla zavedena Ministerstvem zemědělství v roce 2003. Značka KLASA je udělována na tři roky prověřeným zemědělským a potravinářským výrobkům, které splňují nadstandardní kvalitativní a bezpečnostní kritéria. Požadavky pro udělení značky KLASA jsou přísnější než běžné hygienické a potravinářské normy. KLASA slouží k lepší orientaci spotřebitele na trhu při identifikaci výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými konkurenčními potravinami a k informování veřejnosti o potravinách prověřených kontrolními orgány.
Značka KLASA je udělována pouze prověřeným zemědělským a potravinářským výrobkům, které splňují nadstandardní kvalitativní a bezpečnostní kritéria. Požadavky pro udělení značky KLASA jsou přísnější než běžné hygienické a potravinářské normy. KLASA slouží především k lepší orientaci spotřebitele na trhu, k identifikaci kvalitních potravinářských produktů a k prezentaci prověřených potravin ze strany kontrolních orgánů.
Projekt Regionální potravina je zaměřen na podporu malých a středních zemědělců či producentů potravin, zároveň vychází vstříc vzrůstajícímu zájmu spotřebitelů o potraviny s jasným domácím původem. Lokální výrobci potravin a pěstitelé mohou získat značku „Regionální potravina“ prostřednictvím krajských soutěží, které se vyhlašují ve všech krajích České republiky. Výrobek, který usiluje o udělení značky Regionální potravina, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin dané oblasti. Odborné komise vybírají vždy jeden vítězný výrobek v 9 kategoriích. Ocenění a právo užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let uděluje ministr zemědělství.
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. Potravina nesoucí označení BIO musí splňovat zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. Bioprodukty jsou vždy viditelně označeny logy biozebra a biolist, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, aby minimálně jednou ročně prošel celý řetězec důkladnou specializovanou kontrolou, a to od prvovýroby až po distribuci. Tato kontrola je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Pod těmito zkratkami evropských značek kvality nalezneme označení potravinářských výrobků Zaručená tradiční specialita (ZTS), Chráněné označení původu (CHOP) a Chráněné zeměpisné označení (CHZO). ZTS klade důraz na tradiční výrobní postup nebo složení, výrobky označené CHOP musí mít vlastnosti specificky spjaté s oblastí jejich produkce a CHZO označuje výrobky, které jsou spjaté s určitou oblastí nebo regionem a mají specifickou kvalitu či vlastnosti spojené s tímto původem.
Česká republika má v současné době zaregistrována například tato označení:
ZTS: Tradiční Špekáčky, Pražská šunka
CHOP: Všestarská cibule, Chamomilla bohemika, Český kmín, Nošovické kysané zelí, Pohořelický kapr, Žatecký chmel
CHZO: Český modrý mák, Olomoucké tvarůžky, Jihočeská Niva, Mariánskolázeňské oplatky, České pivo nebo Pardubický perník